Mennyi időnként kell a hűtőszűrőt cserélni?

Mennyi időnként kell a hűtőszűrőt cserélni?

Miért kell legkésőbb 6 havonta cserélni a hűtőszűrőt?

Nehéz kicserélni a hűtőszűrőt?

Mennyi időnként kell a hűtőszűrőt cserélni?

Ahogy az autóban is legkésőbb évente olajszűrőt kell cserélni, úgy a hűtőszűrőt is cserélni kell.

A jég és vízadagolós hűtő lelke a vízszűrő, hiszen kiszűri testünk üzemanyagából, az ivóvízből az oda nem való szennyező anyagokat.

A vízszolgáltatók is felhívják a figyelmet, hogy a víztisztító készülékek rendszeres szűrőbetét cseréje nagyon fontos, nem elhanyagolható feladat. Ellenkező esetben a kiszűrt anyagok kiváló táptalajt nyújtanak a baktériumok elszaporodásának, ami rontja a víz minőségét.

 

A hűtőszűrőt legkésőbb 6 havonta cserélni kell, hogy az ivóvizünk folyamatosan tiszta és finom maradjon.

 

Miért kell legkésőbb 6 havonta cserélni a hűtőszűrőt?

 

Az ivóvízszűrők felületi szűrők, ami azt jelenti, hogy a szűrőanyag felületén megtapadva szűrődnek ki a szennyező anyagok. Amikor a szűrőanyag felülete megtelik, a szűrő átengedi a szennyeződéseket. Ezért az Európai Unió ide vonatkozó előírása szerint (DIN 1988) minden ivóvíz szűrőt egészségügyi és higiéniai okokból legkésőbb 6 havonta cserélni kell, abban az esetben is, ha a vízszűrőnek nagyobb a kapacitása, vagy éppen kevesebbet használtuk.

Ellenkező esetben a szennyezettség okától függetlenül a baktériumok elszaporodását, és így a víz minőségének romlását okozhatja.

 

Minden hűtőszűrőnek van egy liter számban megadott kapacitása is. Egy négy fős családnál napi 8 liter vízzel számolva, 6 hónap alatt kb. 1500 liter víz használódik el. A rövid számításból azonnal látszik, hogy a legtöbb esetben nem ez a szűk keresztmetszet, hanem a 6 hónapos csereidőszak. Nagyon ritka esetekben haladja csak meg a megadott liter kapacitást a vízfogyasztás, pl.: munkahelyi felhasználás.

Azonban gyakrabbi szűrőcserére is akad példa: ha egy csőtörés után előszőr a hűtőből adagolunk vizet és így oda kerül be a sok szennyező anyag, könnyen előfordulhat, hogy megtelik a szűrő. Ilyen esetben rendkívüli szűrőcsere lehet esedékes.

  

Nehéz kicserélni a hűtőszűrőt?

 

A hűtőszűrők cseréje nagyon egyszerű.

 

Összegezve, a hűtőszűrő vízszűrőjét legkésőbb 6 havonta mindképpen cserélni kell, különben az összegyűlt, kiszűrt szennyezőanyagok táptalaján elszaporodnak az egészségtelen baktériumok, és a vizünk már nem lesz sem tiszta, sem finom.

 

 

Csatlakozzon hozzánk a facebook-on: @hutoszuro.hu

és a youtube-on is: HűtőszűrőHu