Mennyi időnként szükséges a hűtőszűrőt cserélni a jég és vízadagolós hűtőben?

Ahogy az autóban is legkésőbb évente olajszűrőt kell cserélni, úgy a hűtőszűrőt is cserélni kell.

A jég és vízadagolós hűtő lelke a vízszűrő, hiszen kiszűri testünk üzemanyagából, az ivóvízből az oda nem való szennyező anyagokat.

A vízszolgáltatók is felhívják a figyelmet, hogy a víztisztító készülékek rendszeres szűrőbetét cseréje nagyon fontos, nem elhanyagolható feladat. Ellenkező esetben a kiszűrt anyagok kiváló táptalajt nyújtanak a baktériumok elszaporodásának, ami rontja a víz minőségét.

Az ivóvízszűrők felületi szűrők, ami azt jelenti, hogy a szűrőanyag felületén megtapadva szűrődnek ki a szennyező anyagok. Amikor a szűrőanyag felülete megtelik, a szűrő átengedi a szennyeződéseket. Ezért az Európai Unió ide vonatkozó előírása szerint (DIN 1988) minden ivóvíz szűrőt egészségügyi és higiéniai okokból legkésőbb 6 havonta cserélni kell, abban az esetben is, ha a vízszűrőnek nagyobb a kapacitása, vagy éppen kevesebbet használtuk.

Minden hűtőszűrőnek van a gyártó által ajánlott, liter számban megadott kapacitása is. Egy négy fős családnál napi 8 liter vízzel számolva, 6 hónap alatt kb. 1500 liter víz használódik el. A rövid számításból azonnal látszik, hogy a legtöbb esetben nem ez a szűk keresztmetszet, hanem a 6 hónapos csereidőszak. Nagyon ritka esetekben haladja csak meg a megadott liter kapacitást a vízfogyasztás, pl.: munkahelyi felhasználás estében.

Azonban gyakrabbi szűrőcserére is akad példa: ha egy csőtörés után előszőr a hűtőből adagolunk vizet és így oda kerül be a sok szennyező anyag, könnyen előfordulhat, hogy megtelik a szűrő. Ilyen esetben rendkívüli szűrőcsere lehet esedékes.

A hűtőszekrény vízszűrő cseréjének idejére már a legtöbb készülék is figyelmeztet minket. Ebben az esetben a kijelzőpanelen, a megfelelő lámpa világít sárga/kék, majd piros színben. Ez a figyelmeztetés idő alapon működik, és a szűrőbetét cseréje után a készülék használati útmutaójában leírtak szerint vissza kell állítani alaphelyzetbe. Amennyiben úgy érzékeli, hogy hűtőszekrénye gyakrabban vagy ritkább esetben jelzi Önnek a vízszűrő csere idejét, nagy valószínüséggel hibás a kijelző panele. A készülék elektronikáját sajnos egy kisebb vihar, vagy áramkimaradás is meg tudja zavarni.

Ezért javasoljuk, hogy hűtőszekrény vízszűrőjének cseréjét bízza ránk. Amikor eljött az idő, e-mailben értesíteni fogjuk a teendőkről.

Annak érdekében, hogy víz és jégadagolós hűtőnk mindig friss, tiszta, finom vizet adagoljon a hűtőszekrény vízszűrőjét legkésőbb 6 havonta cserélni kell.

 

Csatlakozzon hozzánk a facebook-on:

instagramon:

és a youtube-on is: