Mit szűr ki a csapvízből a hűtőszekrény vízszűrője?
Jól tudjuk, hogy az emberi test nagyjából 75%-a víz. Azt is jól tudjuk, hogy naponta minimum 2 liter vizet ajánlatos meginnunk. De arról már sokkal kevesebb információnk van, hogy milyen vizet érdemes innunk ahhoz, hogy a testünk megfelelően működjön.
A kérdésre a választ bővebben kifejtem az alábbi videóban:
Vagy olvassa el itt:
A vízadagolós hűtő szűrője első sorban a klórt szűri ki (kb. 97 százalékát). Ezen kívül kiszűri a csőtörések folyamán az ivóvízbe került szennyező anyagokat, mint pl. rozsdát. Tehát kiszűri mindazt, aminek nincsen a vízben keresnivalója és rontja a víz ízét, illatát és minőségét.
De hogyan is teszi ezt a hűtőszűrő?
A hűtőszekrény vízszűrők fő alkotó eleme az aktívszén, mely képes a vízben található szennyező anyagok megkötésére. A vízszűrésre használt aktív szén leggyakrabban fa- vagy kókuszhéj szénből készül.
Az aktívszén pozitív töltésének köszönhetően rendkívül porózus (lyukacsos szerkezetű). A háztartási vízkezelésben használatos aktívszén szűrők általában aktívszén granulátumot (GAC) vagy széntömböt tartalmaznak. Bár mindkettő hatékony, a széntömb szűrők magasabb arányban képesek eltávolítani a vízben lévő szennyező anyagokat.
Az aktívszén szűrők a következő felsorolt anyagokat szűrik ki a csapvízből:
- számos illékony szerves vegyület (VOC),
- növényvédő- és gyomirtó szer,
- benzol,
- klór (ideértve a rákot okozó trihalometán mellékterméket is),
- radon,
- oldószerek,
- bizonyos batériumok (giardia és cryptosporidium),
- valamint több száz, egyéb ember alkotta vegyi anyagokat, amely zavarosságot okoz.
A hűtőszekrény vízszűrő betétek általában két lépésben csökkentik a szennyező anyag tartalmat.
Első lépésben a vízszűrő mechanikusan távolítja el a szennyeződéseket. Ezt azt jelenti, hogy azok a szennyeződések, melyek fizikailag elég nagyok (részecskék: 0,5 mikron méretig) a szűrő pórusaiban fennakadnak.
Második lépésben a szennyező anyagok a szűrőanyag felszínére tapadnak, ám amikor a szűrőanyag felülete megtelik, nem képes több szennyeződést megkötni, így a szűrő pórusai olyan mértékben telítődnek, hogy a víz nem tud hatékonyan átfolyni a hűtő vízszűrőjén.
→ Tehát idővel az aktívszén felvevő képessége telítődik, így nem tud több szennyező anyagot megkötni (felületén felhalmozódnak a molekulák/szerves vegyületek). A hűtőszűrőt legkésőbb 6 havonta cserélni kell ahhoz, hogy megfelelő vízszűrést biztosítsunk.
Amennyiben nem kerül sor a szűrőbetét cseréjére, a szűrőből a szennyeződések és a baktériumok bekerülhetnek az ivóvizünkbe, ami esetenként kellemetlen ízű és szagú lehet.
Annak érdekében, hogy a víz és jégadagolós hűtőnk mindig friss, tiszta, finom vizet adagoljon a hűtőszekrény vízszűrőjét legkésőbb 6 havonta cserélni kell.
Csatlakozzon hozzánk a facebook-on:
instagramon:
és a youtube-on is: