Műanyagmentes július 2020

Műanyag mentes július 2020 a hűtőszűrőnél

2020.05.19 08:42

Egyre gyakrabban találkozunk a felhívással, hogy ne használjunk műanyag zacskókat, egyszer használatos PET palackokat. Miért fontos ez?

Mit árthat egy kis műanyag a szemétben? Mi hívta életre a műanyag mentes július mozgalmát? Mit tehetünk mi, mint egyén, a műanyag palackok kiváltásáért?

 

Mi hívta életre a műanyagmentes július mozgalmat?

Ezt az akciót a műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívták életre, hiszen évente több, mint 300 millió tonna (!) műanyag kerül a szemétbe. A „Plastic Free July” mozgalom Ausztráliából indult 2011-ben, és azóta az egész világon elterjedt.

Az évente keletkezett műanyag szemét fele (!) egyszerhasználatos műanyag, amiket csak napokig, órákig vagy percekig használunk. Egy Science-ben publikált, 2015-ös kutatás szerint évente 5-14 millió tonna plasztikhulladék kerülhet a tengerekbe és óceánokba.

Változásra van szükség!

Műanyag mentes július oka – műanyag a tengerben is.

Egyetlen műanyag palack többször is okoz problémát nekünk. Először elviszi a szél a szemetesből és állatok találkoznak vele, sérülnek meg. Aztán a palack bomlani kezd. Vagyis, ez félreértés, a műanyag nem bomlik, csak elaprózódik.

Ezek lesznek a mikro-műanyagok, melyek a édesvizeinkbe és a tengerben találnak új otthonra. Onnan visszaszivárog az életünkbe a élelmiszerrel. Ott állatok eszik meg és pusztulnak el tőle. Előzzük ezt meg, és keressünk élhető megoldást a PET palackok helyett.

 

 

Műanyagmentes élet egész évben - Élhető megoldás a PET palack kiváltására

Egy háztartásban a legtöbb műanyag szemetet a PET palackok termelik, amelyből üdítőt és vizet iszunk. Az üdítőket kiválthatjuk teával, kávéval, szörpökkel.

A palackos vizet pedig váltsuk ki jó minőségű vízszűrővel, ami ásványvíz tisztaságú vizet ad nekünk.

Otthon megoldás lehet a hűtőszűrő és a konyhai vízszűrő, melyek használata egyszerű.

És szinte minden helyzetben megoldás lehet a vízszűrő kancsó.

 

Műanyagmentes élet - Költségkímélő megoldásai

Az ember vízalapú élőlény, naponta 2-4 liter vizet igényel a szervezet. Ez 2-3 PET palack naponta, egyetlen személy esetén. Ha átlagos családdal számolunk, két felnőtt, két gyermek, akkor 6 PET palack kerül naponta a szemétbe, hetente 42, egy hónap alatt pedig 180, évente min. 1260 műanyag palack.

Havonta 180 palack víz ára átlaggal számolva, nagyjából 18.000 forint.

Két problémára is megoldást kínálnak az ásványvíz kiváltására

Környezetbarát és költséghatékony megoldások. Éljünk vele, mert a műanyagmentes júliusnak egész évben kell tartania!

 

Csatlakozzon hozzánk a facebook-on: 

instagramon:

és a youtube-on is: